Sedoj ox

Sedoj er en herlig skimmel fuldblodsaraber vallak. Han er en forholdsvis stor araber på 158 cm, og spinkel er han ligefrem heller ikke.

Sedoj har ikke så frygtelig meget arabertype. Der er ikke så meget knæk på næsen, og halen bliver kun løftet ved specielle lejligheder. Men hvad end han mangler i type, det har han til gengæld masser af, når det kommer til hans helt specielle personlighed.

Han er en charmetrold uden lige, og hvis heste kan have humor, så har han bestemt det. Hans sjove påfund krydrer vores hverdag sammen, og det er yderst sjældent, at jeg kan sige godnat til ham, uden at han har givet mig et lille grin eller to.

Sedoj har altid været utrolig nem at arbejde med. Han har altid været hurtig til at forstå, hvad det er, at jeg gerne vil have ham til, og hvis jeg har bedt om for meget af ham, har han ganske enkelt sagt fra. Men han forsøger altid at gøre sit bedste i den daglige træning. Jeg har sjældent mødt en så venlig, ukompliceret og gennemgående rar hest som ham. Og jeg er så heldig at have netop ham i mit liv i så mange år.

Vi har været sammen siden foråret 2001, hvor vi fandt hinanden hos Stutteri Egelund. Sedoj var sådan set ikke til salg, da han havde pådraget sig en mindre skade ved leg på folden. Men jeg blev henvist til stutteriet af ML arab, der mente, at Sedoj lige var hesten for mig, og det havde de jo heldigvis ret i. Sedoj var ikke ligefrem den hest jeg søgte, men jeg kom hjem med meget mere, end jeg turde håbe på, at jeg nogensinde kunne få i en hest.

Han er primært blevet brugt som skovturshest, og vi nyder begge to vores små ture ud i det blå. Vi har dog også gjort lidt i dressur, og distanceridning, men det er ikke noget, som vi har gjort meget ud af. Sedoj blev i 2009 nærmest pensioneret, da hans bagben har drillet os i et lang stykke tid. Sedoj døjer med en gl. ledbåndsskade med knoglenydannelser, et bagknæ der låser samt lidt slidgigt.

Aktivitetsniveauet med Sedoj har svunget op og ned afhængig af, hvad jeg har haft tid til. Han har bl.a. i en periode på næsten 5 år gået som boss og legeonkel for en flok ungheste i løsdrift i en skov, og det var en rolle, der passede knægten rigtig godt. Han blev redet ca. 1-2 gange om måneden, og trænet en smule fra jorden, men ellers gik han bare, og var hest. Han er også blevet brugt dagligt på ridebane og skov i flere perioder. Vi nyder begge at arbejde med klikkertræning, hvor Sedoj lærer forskellige tricks. Sedoj er en helt lille cirkushest, når jeg først fylder lommerne med guffer, og finder klikkeren frem.

Fotograf: Photo By – Søndergaard

Vi har stået forskellige steder, både større ridecentre og små steder uden ret mange faciliteter. En ting har dog altid været min drøm, og det er at få mit eget sted til Sedoj, så jeg kan tilgodese alle hans små skavanker. Det lykkedes mig i 2017, hvor jeg fik min egen løsdrift på lejet jord. Og der har vi så været lige siden. Sedoj trives og har det godt med sin lille ven Silver Dust.

Sedoj var i hans unge dage ikke en pusse-nusse-hest, der elskede at blive striglet og nusset om. Han er dog heldigvis blevet lidt mere af et hængetræ med alderen, og han kan blive helt fornærmet, hvis jeg ikke hilser på ham, som noget af det første, når jeg kommer i stalden.

Han vrinsker sjældent efter mig eller andre heste, men jeg kan få en lille brummen som hilsen, når jeg kommer i stalden eller ud på folden, men den lille brummen varmer også helt ind i mit hjerte. Han er min lille brumbasse.

Han er skam noget helt specielt min lille Sedoj. Aldrig har jeg før mødt en hest med så stor en personlighed og masser af sjove påfund til at krydre hverdagen med. Han er reserveret, men stadig den mest kærlige hest. Han er en drillepind, men noget så godmodig i sit drilleri. Han elsker at arbejde, men laver ikke mere end højst nødvendigt. Han kan være den mest irriterende møgbuk, og den herligste lille charmerende guldklump. Han kan bringe mine tårer frem, men han er også den, der kan redde hele min dag. Nogle dage er han til salg for en femmer, men de fleste dage kan han ikke købes for fem millioner.

Han er min hest, min samarbejdspartner, min ven og jeg elsker ham overalt på jorden. Det har været, og er en hel speciel oplevelse at arbejde sammen med en hest som ham, og jeg glæder mig hver dag over den tid, som vi har haft sammen, den tid som vi har sammen lige nu, og den tid, som vi får sammen i fremtiden…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *