Den russiske araber

Den russiske araber har en dramatisk historie med både prinser, grever og tzare samt krig, død og kærlighed til smukke heste. Der findes få mennesker, der ikke kender til fuldblodsaraberen, men det er også en race, der kan skille vandene, når det kommer til udseende og temperament. Der er dog en ting, som der kan skabes enighed om, og det er, at der ikke vil findes mange af de forædlede racer uden fuldblodsaraberen.

Der findes forskellige linier indenfor fuldblodsaraberen; den egyptiske, den spanske, crabbet, den polske og den russiske araber.  Disse linier har hver deres ophav og særpræg. Jeg vil dykke ned i den spændende historie bag den russiske araber.

Når der tales om araberen, tænker de fleste på den den egyptiske araber, der er en lille og fin type på omkring de 145 cm. i stang med meget dish (konkav næseryg) og høj haleføring. En russisk araber er som regel min. 10 cm. højere end den egyptisk araber. Den er en mere kraftig og solid type, men dog stadig ædel og fin. Den blev avlet til at være brugshest – især inden for væddeløb. Den russiske araber er bl.a. kendetegnet ved dens flotte bevægelser. I dag er den russiske araber succesfuld indenfor mange discipliner. Den har en venlig personlighed, og er kendt for deres gode og rolige temperament.

Peleng

Historien om den russiske fuldblodsaraber kan dateres tilbage til det 12. århundrede. Fuldblodsaraberen blev bemærket af det russiske folk, da nomaderne spredte sig mod øst og vest for at sprede Muhammeds ord. Store dele af befolkningen forelskede sig i racen, og dette gjaldt også adlen og tzarene. Dette holdte ved, og I1500-tallet havde Ivan den grusomme fuldblodsarabere og Akhal-Tekes i sine kongelige stalde.

I det 17. århundrede startede Tzarer og adlen med at avle disse smukke heste. I det 18. århundrede var der omkring 100 aktive aktive fuldblodsaraberhingste i Rusland. Men avlen var endnu ikke organiseret med stambog.

For at opnå deres ideelle hest, brugte de mange forskellige blodlinier, inklusiv den polske og crabbet, i avlen. Grev Orlov, Grev Stroganov, og Prins Sherbatov var bemærkelsesværdige avlere. Grev Orlov kendes nok bedst for sin avl af Orlov-traverne, der indeholder en stor del arabisk blod. Grev Stroganov og Prins Sherbatov tog flere ture til Mellemøsten, for at købe fuldblodsarabere til Rusland. Prins Sherbatov ønskede at bruge disse heste til forædling af andre racer, mens Grev Stroganof ønskede at avle fuldblodsarabere. I 1889 grundlagde han stutteriet, der i dag er kendt som Statsstutteriet Tersk. Få år efter hentede Grev Strogranov også nogle kommende avlsheste fra Crabbet Park. Den velkendte hingst Mesaoud var iblandt disse.

i 1899 var der 66 heste på stutteriet, og 1901 blev den første stambog for den russiske araber registreret. De polske og russiske linier er endnu ikke klart adskilt, da Polen blev anset for at være en del af Rusland – om ikke andet så ihvertfald af russerne. Fra 1864 til 1918 blev der avlet mange gode heste, der også blev eksporteret til resten af Europa. De berømte hngste Ursus (Dahman-Amir x Hagar), Wan Dick (Vasco de Gama x Hela) og ikke mindst Skowronek (Ibrahim x Jaskolka) blev født i områder, der blev anset for at tilhøre Rusland, men både tidligere og senere tilhørte disse område Polen.

Desværre betød Den Russiske Revolution i 1917-1920, at hele dette avlsprogram blev splittet ad. Alle disse heste forsvandt, og de formodes at være døde. Hvis nogle skulle have overlevet krigen, vendte de ihverfaldt ikke tilbage til stutteriet eller avlsprogrammet. Det var et stort tab for avlen af den russiske fuldblodsaraber.

I 1921 blev et statskontrolleret avlsprogram igangsat på Statsstutteriet Tersk. Stutteriet blev genopbygget, da de manglede heste til kavaleriet. Da der ikke var flere fuldblodsarabere tilbage, måtte de starte ud med part-breds. Denne avl blev således også grundlaget for avlen af Tersk horse. Denne race er en blanding af Araber, Orlovtraver, Angloaraber og Don. Racen blev godkendt i 1948.

I 1930 blev 6 hopper og 1 hingst hentet fra Frankrig. Russerne foretrak de typer, der var gode til væddeløb. Hingsten Kann (Denouste x Kita) blev dominerende indenfor væddeløb. Hans linie er mest kendt igennem sønnen Korej, der blev far til mere end 200 føl i løbet af de 13 år, han var på Tersk Stud. Her skal især sønnerne KanKan og Knippel fremhæves.

I 1936 blev der hentet 25 heste fra Crabbet Park. Disse heste havde modsat de franske heste masser af type og elegance. Der blev hentet 6 hingste, og stjernen var hingsten Nassem (Skowronek x Nasra). Der var også 19 hopper, hvor især hoppen Rissalma (Dargee x Rissilletta) var noget særligt. Hendes søn Priboj (Piolun x Rissalma) blev en helt særlig hingst i den russiske avl, hvor især hans afkom Pomeranets, Sport, Topol, Neposeda og Monopolia skal fremhæves. Men også hoppen Selma (Ahmar x Sobha) var med til at gøre den russiske araber helt speciel igennem hestene Taktika (Taki Pan x Krona), Ptashka (Priboj x Taktika), Topol (Priboj x Taktika), Pustinia (Salon x Ptashka), Palmira (Salon x Ptashka) og Pietuszok (Priboj x Taktika), der alle kan føres tilbage til hende.

Naseem

Naseem (Skowronek x Nasra) blev en vigtig hingst for den russiske avl i 17 år.  Han var bygget rigtig godt, og han avlede endnu bedre. 19 af hans døtre blev foundationshopper på stutteriet. De mest kendte er Nitochka (ud af Taraszcza), Nagrada (ud af Rixalina) og Naturalistka (ud af Rissalma) . Hans mest kendte søn er Negativ (ud af  Taraszcza) samt børnebørnene Nabor (til venstre) og Salon (til højre) blev linierne kendt i hele verden. Nabor blev senere solgt til Polen, og derefter solgt videre til USA, hvor han blev registreret som Naborr. Men også sønnerne Nomer (ud af Oaza), Nikel (ud af Konfederacja) og Normativ (ud af Mulatka) blev brugt i avlen på Statsstutteriet Tersk. Blandingen af Crabbet og de franske heste var et rigtig godt miks, og fantastiske hingste kom til verden i denne periode.

Da 2. Verdenskrig brød ud, blev Statsstutteriet Tersk brugt til evakuere de bedste polske arabere i 1939, da Tyskland invaderede Polen. Alle heste, der skulle evakueres, gik hele vejen til Rusland, men de blev dog aldrig returneret igen, så nogle vil mene, at disse heste blev stjålet. Der var blandt andet tale om hingsten Ofir samt hopperne Gazella II (Kohejlan x Abra), Dziva (Abu Mlech x Zulejma) og ikke  at forglemme Mammona (Ofir x Krucica), der fik en stor betydning for den russiske avl. Mammona er i dag foundationhoppe for sin egen linie, og et lille men betydningsfuld udvalg  af hendes efterkommere er Nomenklatura (efter Naseem), Magnolia (efter Arax), Miest (Salon x Metropolia), Nemezida (Arax x Neposeda) and Monogramma (Knippel x Monopolia). Mammona betyder skat på polsk, og det navn må hun siges at have levet op til. Hun fik 18 føl, hvoraf de mest kendte er Nomenklatura (mor til Neposeda og Nabeg), Pomeranets (far til 88 føl bl.a. Naplyv and Simpatika), Monopolia (mor til Monogramma) og Metropolia (mor til Menes).

At miste så gode heste var et stort tab for den polske avl, men en kæmpe fordel for den russiske avl. Ofir fik bl.a.de  to sønner Wielki Szlem og Witraz, der blev de dominerende hingste i den polske avl. Witez, der også er søn af Ofir, blev importeret til USA.

Fra 1941-1943 måtte de hårdtprøvede heste evakueres igen pga. krigen. Denne gang gik turen til Kazakstan. Hestene blev dog returneret, og General Zhukov kunne ride i sejrsparaden på Kumir, der var en Tersk hest med en høj andel af araberblod.

I 1945 blev der taget en beslutning om, at Statsstutteriet Tersk udelukkende skulle bruges til avl af fuldblodsarabere. Avl af Tersk hesten blev nu varetaget af Stutteri Stavropol. Avlen af den russiske fuldblodsaraber blev optimeret. Hestene blev testet på væddeløbsbanen, og de heste, der ikke kunne leve op til forventningerne enten bygnings- eller brugsmæssigt blev aflivet.

I starten var opskriften på succes en blanding af franske, crabbet og polske linier. De mest brugte hingste var Kann, der gav fart og størrelse, Naseem, der gav sit smukke hoved og nakke videre, og Ofir der videregav struktur. Som tiden gik blev de polske linier mere dominerende, hvilket selvfølgelig også var på baggrund af, at der var et stort antal af dem på stutteriet. Der blev ikke tilført meget nyt blod indtil 1958, hvor hingsten Arax (Amurath Sahib x Angara) ankom til stutteriet fra Polen.

Arax (Amurath Sahib x Angara) blev solgt til Holland i 1969, hvor han desværre døde samme år. men han efterlod sig hele 101 afkom i Rusland. Arax var rigtig godt bygget med en exceptionel type. I Polen blev han far til f.eks. Boltonka (ud af Bulgotka), som blev US Reserve National Champion hoppe. Hans døtre kom til at betyde rigtig meget for den russiske avl. Der var tale om så prominente navne som Magnolia (ud af Mammona), Naturshitsa og Nemezida ( ud af Neposeda) samt Prokaznitsa (ud af Pokaznaja). Sønnen Nabeg (Arax x Nomenklatura) blev den vigtigste avlshingst på stutteriet. Uden Arax og Nabeg ville der ikke være Menes (Nabeg x Metropolia), Tamerlan (Arax x Trapecia), Nariadni (Nabeg x Nariadnaia), Pesniar (Nabeg x Pesnia), Peleng (Nabeg x Palmira), Princip (Nabeg x Panagia) eller Tallin (Nabeg x Talantlivaia), og derfor heller ikke Balaton (Menes x Panagia), Kubinec (Balaton x Kosmetika), FS Bengali (Kubinec x Om El Sanadiva), og så videre. Disse heste har alle en enorm betydning for avlen af den russiske fuldblodsaraber.

I 1963 kom den sidste hingst i denne omgang. En søn af Nazeer blev givet til den russiske regering af den egyptiske regering som taknemmelighed over hjælp til at bygge Aswan-dæmningen. Denne hingst hed oprindeligt Raafat, men er langt bedre kendt under navnet Aswan (Nazeer x Yosreia). Aswan var en smuk hingst, som gav rigtig gode afkom, når han blev brugt sammen med stærke hopper med godt fundament.  Han blev brugt i avlen hos Statsstutteriet Tersk i 20 år, og gav så meget til den russiske avl i form af 299 afkom, bl.a. Kilimanjaro (ud af Karta), Plakat (ud af Pchelka), Antey (ud af Nemezida), Palas (ud af Panel), Mag (ud af Magnolia) og Patron (ud af Podruga) Dermed kan trækkes en lige linie til heste som f.eks. Padrons Psyche, Magnum Psyche, Amunitia, Andoy, Psytadel og mange mange flere. Aswans blod er spredt i hele verden igennem hans afkom. Adskillige vindere på væddeløbsbanerne kan tilbageføres til Aswan

Avlsprogrammet på Statsstutteriet Tersk var præget af en meget stram udvælgelsesprocess. Stamtavle, bygning, bevægelse, type og præstation på væddeløbsbanen blev alle brugt til at vurderer hestens potentiale som avlshingst eller avlshoppe. Heste, der ikke levede op til kriterierne blev aflivet. Denne taktik gav f.eks. hingsten Nasmeshnik (Arax x Neposeda), der blev spottet af Howard Kale, der blev meget fascineret af racen. Howard Kale arbejde hårdt på at få den russiske araber til USA, da han forudså, at de ville revolutionere avlen. Efter adskillie besøg på Statsstutteriet Tersk, fik han lov til at købe hingsten Muscat (Salon x Malpia). Muscat blev den første Triple Crown vinder, hvor han vandt både US National Championship, Canadian Champion Stallion og the Scottsdale Champion Stallion in 1980. Dermed startede den russiske araber for alvor at erobre verden uden for Rusland.

Tern