Jeg er en løsdriftspige

Og Sedoj er en løsdriftshest, og sådan er det bare, indtil han får behov for andet. Derfor er vi nu flyttet i en løsdrift igen efter kun 14 dage på boks. Sedoj fungerer ikke i en boks. Hans bagben hæver, og han bliver stiv i bagparten. Derudover stod han i en boks lige indenfor døren, hvilket betyder, at hans øje konstant løber, hvilket igen betyder hudproblemer. Ellers var alt andet faktisk godt: fin stor boks, hø og halm i boksen, god ridehal, forholdsvise søde foldkammerater samt gode turmuligheder. Han kom dog kun på fold fra kl. 8.30 til ca. 17.30, medmindre jeg hentede ham ind før. Folden var godt græsset ned, og der var ikke mulighed for stråfoder eller læ. Og så følte jeg mig ikke bare rigtig hjemme, selv om han har stået på stedet før.

Nu har jeg så fundet en luksusversion af en løsdrift med adgang til ridehal, ridebane, gode folde, striglepladser, rytterstue, toilet og mulighed for rideture i skønt tærren.  Så i dag togvi turen til Thorsø, og vi red de ca. 25 km. på ca. 4 timer. Det var en god tur, men Sedoj var lidt træt et par kilometer før ankomst. Han virkede helt kold, da vi trak ind i den nye stald. Han hilste selvfølgelig lidt rundt, men stod ellers pænt under afsadling, strigling, og selv da jeg forlod rummet, stod han pænt og kiggede.

Vi gjorde klar til at gå ned på hans nye fold, og det passede med, at den ældste hingst på 5 år, og en anden stor rød en, skulle ind, så Sedoj skulle nøjes med 3 unghingste, der bare syntes, at han var fantastisk. Men der gik ikke engang 15 minutter, før end der var ro på folden. Sedoj spiste wrap med en hest på hver side.

Dagen efter blev den 5 års hingst, der blev omtalt som lettere bøvlet (også af ejer), lukket ud til flokken. Da jeg kom for at hente ind, kunne jeg konstatere, at Sedojs ben havde holdt, han havde ikke fået en skramme, og dækkenet var helt. Sedoj ville bestemt ikke med ind, da han stod med mulen begravet 30 cm. ned i wrapballen, så det er vist også en indikation på, at han har det fint… Han kom dog med ind, og fik vasket ben, blev striglet og hygget om. Og så var han rigtig godt tilfreds med, at han nu får en portion mash, når som afslutning på vores dag.

Jeg har det bare så godt med, at han står i en løsdrift fremfor at stå i boksen med 6-8 timer på folden. Det giver mig en ro, at vide, at han at han har fået fuld bestemmelse over sit liv igen. Nu kan han vælge om han vil være ude eller inde. Om han vil spise græs, wrap eller halm. Om han vil være lidt alene eller stå og hygge med de andre. Hvis jeg en dag ikke kan nå ud til ham, så ved jeg, at han både bliver holdt øje med og har det godt.

Allerede på 3. dagen gik Sedoj, bøvle-hingsten og en af unghingstene sammen i deres egen lille flok, og de andre gik i deres lille flok. Det var hyggeligt at se, for der var helt ro på. Sedoj styrede tempoet, og med forskellige små lyde, lod hingsten sig dirigerer. Sedoj kom med ind, da jeg endelig fik lidt plads ved leddet, og så gjorde vi klar til at skulle ride i ridehallen med spejle – det synes min datter var meget sjovt. Så knægten blev striglet, nusset og hygget om, og så var vi klar.

Sedoj gik ned ad trappen som en PRO, og så var vi i ridehallen. Den er lidt lille, men dejlig lys og med plads nok. Han blev arbejdet med fra jorden, og min herlige datter fik en ny legekammerat ude i stalden. Hun fik ret hurtigt aftalt, at de da begge sagtens kunne få en skridttur på Sedoj – og det fik de så.

Sedoj han nyder det her sted. Han er bare sig selv – slet ikke jumpy eller noget i den retning. Han kan have fokus på vores lege, og vi kan arbejde bedre sammen, end vi har gjort længe. Det er ganske enkelt fantastisk.

Så nu er vi et sted med dejlige mennesker, ridehus, sadelrum, ridebane, mulighed for ture i flot tærren, fri wrap, vitaminer, dagligt opsyn, halm i løsdriften, forholdsvis tør fold i læ med træer hele vejen rundt. Og med plads til os alle sammen derude, så jeg med god samvittighed kan tage min skønne datter med. Men nu har jeg helt bestemt også lyst til være sammen med min egen hest lidt oftere, for det giver da noget motivation, at man er et rigtig skønt sted med dejlige mennesker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *