Silver Dust

Sejlstrups Silver Dust er avlet på Stutteri Sejlstrup i Hadsund. Han er af racen Welsh Mountain. Han blev født med farven buckskin, men er i dag skimmel. Så ja, jeg er endt med endnu en skimmel, men denne lille knægt kravlede også ind i mit hjerte ved første besøg, og så er farven jo ligegyldig. Han forventes at ende med et stangmål på 120 cm.

Silver Dust er en forsigtig lille dreng. Det kommer til udtryk i, at han f.eks. ikke bryder sig om at blive klappet, men elsker at blive kløet og aet. Han er en lidt følsom/sensitiv pony, men lige netop det gør ham så nem at arbejde med. Han kan godt være skeptisk over nye ting, men lærer hurtigt, at ting ikke er farlige, og så er den ting ikke problem mere.  Det handler i høj grad om indlæringen, og om om alder og erfaring.

Han er også meget mild, tillidsfuld og nysgerrig, så der er masser at arbejde med. Det kommer til udtryk i forhold til, hvordan han tager imod træning og daglig håndtering.  Jeg arbejder ud for en filosofi om, at jeg tilbyder ham at være med til noget, og så siger han som regel “Ja tak”, ellers har jeg spurgt forkert. Det kan være at få renset hove, gå over et dækken eller andre lignende ting. Jeg føler, at han er en pony, der nemt kunne knækkes med kravet “Du skal”. Der skal være lidt spillerum til ham. Hvis jeg præsentere ham for noget nyt, så er han med på, at det skal undersøges. Jeg har måtte arbejde lidt for at få hans tillid, men nu er den der. Vi tager altid tingene i hans tempo. Han responderer fantastisk på klikkertræning, og nogle gange bliver han ligefrem lidt for ihærdig, men det er jo kun en absolut fryd, og lover godt for fremtidig træning – både indenfor tricks og al anden træning.

Vi har som sagt taget tingene stille og roligt, men de første måneder gik bare med at lade ham vænne sig til os alle, der havde sin gang i stalden, hvad enten det var os, dyrlæge og smeden.  Han skulle også blive helt fortrolig med at være i løsdriften og på staldgangen. I løbet af denne tid begyndte han faktisk at komme mig glad i møde, så snart jeg kommer på folden. Er han utryg ved noget, så søger han til mig eller Sedoj. Han er også blevet så tilpas sammen med Sedoj, at han ligger op til leg. En overgang blev han så tilpas fræk, at han ligefrem forsøgte at stjæle mad i Sedojs krybbe, men det lærte han dog, ikke var en god ide. Der er næsten hver dag mærker efter to liggende heste i halmen inde i løsdriften. Nu er vi så i gang med at gøre ham til en fin lille ride- trick-, og kørepony, så må vi se om vi når det hele med tiden…

Silver Dust blev valgt sådan lidt tilfældigt og alligevel helt planlagt. Sedoj skulle til at stå alene i løsdriften, og det er jeg bare ikke fan af, så jeg søgte efter en kammerat til ham. Jeg så den flotteste Welsh Mountain vallak, der var tilredet og det hele, som var til udlån. Han var selvfølgelig væk, men hvordan skulle sådan en lækkerhed, da også kunne være på markedet i lang tid. Jeg spurgte så ejeren, om hun havde noget, der mindede om, og hun sagde, at jeg var velkommen, og hun mente bestemt, at hun havde noget, der kunne fange min interesse. Jeg kørte afsted for at kigge på ham, og ja den lille mule, det venlige blik, og hans forsøg på at finde ud af, hvad vi ville have ham til, gik lige i hjertet på mig.

Så endnu en gang ser jeg på hest i en årstid, hvor der er mere pels end hest, og gangarterne ikke kan vises ordentligt frem pga. forstknolde mv. Og jeg ender med at købe dem, fordi mit hjerte siger “Nuhr hvor er han dejlig!!”. Men kan jeg bare være halvt så heldig med ham her, som jeg har været med Sedoj, så får jeg mig en rigtig god pony…

Jeg valgte en pony ud fra mit ønske om at arbejde videre med trick- og libertytræning. Desuden vil jeg også gerne tilkøre ham med tiden. Det er en race, der tiltaler mig, men det kommer nok ikke som en overraskelse, når jeg kan lide arabere. Men det er en race, som jeg har måtte sætte mig ind, for jeg kender ikke meget til de enkelte heste, og jeg vil gerne lære Silver Dusts familie at kende, så jeg ved, hvor han kommer fra avlsmæssigt. Der er dog stadig lang vej, inden jeg er lige så godt hjemme i welsh mountain avlen, som jeg er inden for den russiske araber.

Mest af alt glæder jeg mig dog bare så meget til at lære ham bedre at kende, og se hvad fremtiden kan bringe os…