Apport Silver!

Silver har i dag vist, at han har forstået kommandoen “Hent”. Det kom lidt ud af det blå, og ikke bevidst, men det blev så det dagens træning handlede mest om.

Jeg har smidt Silvers target ud på banen, så vi kunne bruge den til træningen. Vi har nemlig arbejdet på dette trick i lidt tid, og i dag lykkedes det så. Der er selvfølgelig stadig noget arbejde, før det bliver helt perfekt, men det her er en fantastisk start.

Dette trick er bygget op af flere små trin. Vi startede med “Touch”, hvor Silver skulle dutte på target med mulen. Vores target er dette lyserøde hundelegetøj, der kan tåle at blive bidt i. Jeg flyttede target rundt, indtil han duttede til den uanset om den var til højre, til venstre, oppe, nede eller på jorden. Derefter flyttede jeg target lidt væk, så han skulle bevæge sig efter det. Vi arbejdede stadig kun med at dutte på det.

Når vi havde fået styr på selve dut-delen, ville jeg gerne have ham til samle op, og det krævede jo, at han bed i den. Jeg brugte kommandoen “Saml op”, mens target lå på jorden foran ham. Silver forsøgte jeg med at dutte, men det gav ikke nogen belønning. Så var vi igennem nogle minutters dutten, skubben, puffen og skraben på target, men heller ikke det gav gevinst. I det sekund han forsøgte jeg med at bide i det, var der, hvor han fik sin belønning. Sådan fortsatte vi, indtil han konsekvent begyndte at bide i target.
Vi kan stadig bruge kommandoen “touch” for at dutte, og kommandoen “saml op” for at bide i noget. Målet var, at han skulle bide i target uanset om det lå lige foran ham, eller vi skulle gå hen til det.

Næste trin for os var, at han skulle løfte hovedet med target i munden. Han fik derfor kun sin belønning, når han gik hen til target, bed i det, og løftede hovedet med target i munden. Det var stadig ikke vigtigt, hvorvidt han afleverede det til mig. Målet var, at han kunne tage fat i target og løfte hovedet med det i munden, hver gang jeg sagde “Saml op”. På dette tidspunkt har jeg stadig ikke sendt Silver ud efter target, men fulgte med ham hen til det, hvis han skulle gå efter det.

Jeg havde planlagt, at Silver nu skulle lære, at aflevere det i min hånd. Vi nåede at snuse lidt det, men det var så på dette tidspunkt, at Silver valgte at tage tingene i egen hov, og hente target selv. Inden jeg startede videoen, havde han nemlig hentet det første gang. Jeg valgte at arbejde ud fra det, som han tilbød mig, i stedet for at holde stædigt fast i min plan.

Jeg kan godt lide, når mine heste selv melder ind på opgaven, og forsøger sig frem i stedet for, at blive passive og afvente mig og mine kommandoer. Mine planer ændres derfor også ret tit, når vi træner.

Som du kan se på videoen, svinger det lidt med, hvor god Silver er til at aflevere, hvilket er logisk, fordi vi næsten ikke har trænet det. Jeg havde besluttet mig for, at jeg gerne ville have, at han afleverede target tæt på mig. Derfor acceptere jeg det første gang, at han slipper target. Næste gang han slipper target, gør han det ret tidligt, og jeg beder ham derfor om at samle den op igen. Det giver lidt uro, og Silver prøver forskellige ting som at skrabe, og han er også på vej til at begynde at neje. Men med fælles hjælp finder vi ud af det, og han får samlet op, og derefter afleverer han ret stabilt target i min hånd. Det gik så hurtigt med at få startet op på dette trin.

Silver laver noget nær et perfekt “Hent”, den næstsidste gang jeg bad ham op det i videoen. Jeg burde måske have stoppet efter den øvelse, men valgte, at kaste target igen. Silver sagde meget tydeligt sin mening om det, og spurgte også et par gange, om jeg mente det helt seriøst. Han er dog den sødeste lille pony, og hentede target en sidste gang, og gjorde det supergodt. Jeg er så stolt af min lille ponyfis.

Skriv gerne en kommentar, hvis du har noget at tilføje eller spørge om. Det er første gang, at jeg, at jeg fortæller om vores træning på video. Lyden er ikke fantastisk, men jeg forsøger at gøre det bedre næste gang. Jeg håber, at du synes det er spændende, at jeg fortæller lidt i stedet for at bare optage, sætte musik på og uploade det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *