Til kamp mod insekterne

Jeg tror faktisk, at jeg nu har sørget for, at Sedoj og Silver kan slipper for at blive generet alt for meget af insekterne. Jeg bruger 3 produkter nu, da det er umuligt for mig, at holde insektdækner og masker på dem. De to drenge leger lidt for meget til at det bliver siddende og ikke bliver rykket i stykker, og budgettet er ikke ligefrem til at købe nye sæt hver uge. Sedoj skal desuden også have en bestemt slags maske, da han jo ikke har øjenvipper på venstre øje, og derfor er det meget vigtigt, at nettet ikke kommer for tæt på øjet. Alt med bøjler giver bare Silver endnu større mulighed for at hive masken af, og bidstop virker ikke. Derfor er vi endt ud i sprays og creme, som midlet til at holde insekterne lidt på afstand.

Jeg bruger nu Absorbine Ultrashield grøn og sort samt Belly Balm fra Professionals Choice. Disse tre produkter gør virkelig underværker for drengene, især når de går i skoven, og ikke har samme mulighed for at gå indenfor, som de har på vinterfolden, hvor de har deres læskur.

Absorbine Ultrashield sort bruger jeg ca. 1-2 gange i løbet af 14 dage. Det er nødvendigt med ekstra påføring, hvis det har regnet meget, hestene har svedt eller de er blevet vasket. Selv om midlet kommer i en sprayflaske påfører jeg det med en klud på en nystriglet hest. Jeg påfører det mod hårene, så det kommer ind til huden. Det virker nemlig ved at sætte sig i huden, så hesten ikke smager godt. Vigtigt for mig er også, at det virker mod flåter, og jeg kan se en tydelig forskel på, hvornår jeg bruger det eller ej.

Absorbine Ultrashield grøn bruger jeg efter behov. Hvis der er mange svirrende insekter luften, eller vi skal ud og ride, påfører jeg også dette middel med klud. Dette har en duft, der afskrækker de fleste insekter, så de holder lidt mere afstand til hestene. Det giver hestene noget ro både på fold og under ridning. Dette produkt holder ikke lige så længe, som den sorte Ultrashield, så derfor påfører jeg efter behov. Rider vi når der er mange insekter, giver jeg også mit eget tøj et lille pift eller to med den grønne Ultrashield.

Absorbine Ultrashield har og er delvist stadig et diskuteret produkt i hestekredse. Den sorte Ultrashield er en biocid, hvilket betyder den indeholder giftstoffer, som er dødelige for insekter. Den indeholder indeholder Pyrethrin og Permethrin, der er giftige for katte, hvis de kommer i kontakt med produktet, mens det er vådt. Den indeholder også lanolin og aloe vera, der er godt for hestens pels og hud, og ikke mindst beskytter den også hesten mod solens stråler (har solfaktor). Absorbine skriver, at en påføring varer op til 17 dage, men jeg har personligt ikke mødt nogle endnu, der har opnået en virkning, der holder så længe. Den sorte Ultrashield er testet og godkendt af Miljøstyrelsen.

Den grønne Ultrashield er uden kemikalier, og indeholder de 7 aromatiske olier: Timianolie, cederolie, citrongræsolie, rosmarinolie, citronellaolie, kløverolie og geraniumolie. Disse aromatiske olier virker afskrækkende på insekterne. Derfor er den rigtig god at bruge til rideturene, og når insekterne er ekstra aktive, mens hesten er på folden. Den har en virkning på omkring 6-12 timer, men mere skal man nok ikke forvente.

Min nyeste tilføjelse til værktøjskassen mod insektplagen, er Tail Tamer Belly Balm fra professionals Choice. Dette produkt er en grønlig creme bestående af Bivoks, lanolinolie, æbleekstrakt, eukalyptusolie, cedertræsolie, citronellaolie, vitamin E acetape og aloe vera olie. Det er som Ultrashield grøn et ret naturligt produkt. Det er et fedtet produkt, og sidder derfor godt fast, selv når hesten sveder lidt eller der kommer en byge. Jeg bruger produktet på drengenes ædlere dele samt lynlåsen langs maven, hvor der er ned adgang til hud for insekterne. Derudover er Sedoj meget ramt i hans ører af insekterne. Jeg bruger denne creme med stor succes til dette, og han hverken vipper med hovedet eller blafrer med ørene hele tiden længere. Det er også tydeligt at se bare efter få dages brug, at begge drenge undgår de større angreb af mitter på de sarte hårløse områder.

Den eneste ulempe jeg har med dette produkt, er at Sedoj får en lettere fedtet frisure, da produktet kommer fra ørene ud i hans lille pandelok med 25 hår. Men det er helt klart det værd, når bare han kan gå i fred for insekterne. Der er faktisk en ulempe mere. Jeg er nu offer for de stikkende, flyvende og irriterende insekter, for de gider jo ikke hestene længere.

De går det meste af tiden i fred for insekterne nu. Klæg kan godt finde på at sætte sig, men de forsvinder hurtigt igen. Myg, fluer og mitter holder sig på rimelig god afstand. Det giver begge drenge fred og ro på folden. Jeg ser slet ikke så meget vippen med hovedet, flagrende ører og svingen med halen længere. Det er dejligt, for nu er det at komme på sommerfolden i skoven en god oplevelse for os alle tre.

Selv om Ultrashield Green og Tail Tamer Belly Balm er baseret på mere naturlige ingredienser, kan hesten godt få en allergisk reaktion. Derfor er det lige så vigtigt, at afprøve disse produkter på et mindre område ligesom man ville gøre med Ultrashield sort. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, er at cedertræsolie er på dopinglisten hos trav- og galopsporten i Sverige. Den nye Absorbine Green indeholder ikke cedertræsolie længere, men det har den gjort tidligere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *