Så blev det 2024

En ny dag, en ny uge, en ny måned og et nyt år. Jeg håber al sygdom, uheld og manglende overskud blev opbrugt i den sidste halvdel af 2023. Både jeg og hestene er i hvert fald klar til at lægge det gamle år bag os, og tage hul på et nyt og frisk år.

Drengene tog som sædvanligt nytårsaften med ophøjet ro. Selv Super stod bare og spiste og slappede af med de to andre. Det var dejligt at se. Mens jeg sad og nød min nytårsaften med drengene, fik jeg mulighed for, at tænke over, hvad jeg gerne så ske næste år…

Lad os starte med søde Sedoj, fordi han er nok den mest stabile klippe, jeg har. Sedoj er blevet lidt mere stivbenet. Det ses især, når han rejser sig efter en lur. Jeg ser det som en positiv ting, at han stadig ligger ned g sover, han ruller sig, og opfører sig ikke anderledes. Tempoet er blevet lidt langsommere, men det er også helt okay. Jeg rider ham ikke, men han elsker stadig at lave sine tricks, lære nye ting, og lidt jordtræning. Der er ingen tvivl om, at han nyder tilværelsen som pensionist. Jeg savner vores rideture, men jeg vil ikke bytte min tid med ham for nogen ridetur i verden. Om 2 år kan vi fejre sølvbryllup – 25 år sammen. Jeg håber virkelig, at han beholder sit forholdsvist gode helbred, så vi kan nå den milepæl, og få endnu flere gode oplevelser sammen. Sedojs eneste problem er de stive ben, og den gamle skade på øjet samt et par tabte kindtænder. Han holder godt huld, og har et godt humør. Det har været nemt at træne ham lidt, for 10-30 minutters tricktræning en gang i mellem er mere end nok til at holde ham i godt humør. Han er bare verdens bedste Sedoj, og det har han bevist endnu en gang. Mit nytårsfortsæt med Sedoj er mere hyggetid, og endnu mere rolig træningstid på Sedojs præmisser.

Lille Silver er staldens solstråle. Han er altid i godt humør, og elsker at blive hygget om. Det bedste han ved, er når jeg sidder i løsdriften, for så kan han blive kløet på maven. Det er en absolut værdsat hyggestund for mig. Desværre har vi ikke trænet særlig meget siden august måned. Mit overskud har manglet, og især i i de sidste tre måneder af året, har det sammen med sygdom sat sine begrænsninger. Det betyder også, at han er blevet lidt rund – eller meget rundt på trods af slankekost. Der skal lægges en plan, så vi kan få styr på det inden sommer. Silver fik desværre kolik i november, men det krævede heldigvis kun et enkelt besøg af dyrlægen. Han var godt nok skidtmas den bette fyr, men klarede sig godt igennem det. Han var dog ikke videre imponeret over dyrlægens besøg. Silver er simpelthen så sød i det daglige, men jeg kan godt mærke, at mangler at blive aktiveret lidt, så det er planen, at komme i gang med det.  Mit nytårsfortsæt med Silver er, at han skal slankes, mere træning og lære en masse nye tricks.

Super er stadig mit lille problembarn. Han er så flink, sød, og nem at have med at gøre, men det er anderledes at få en ældre hest, der har levet et helt liv hos andre. Både Sedoj og Silver er jo købt unge, og jeg har præget dem meget. Super er jo, som Super nu engang er, og 15 år som rideskolepony sætter nok også sit præg. Han har dog den skønneste personlighed og er faktisk en meget opsøgende pony, der gerne vil lege. Han elsker både at blive redet, og arbejdet fra jorden. På trods af, at han fylder 28 år i år, så er han en aktiv herre. Jeg tør dog ikke aktivere ham så meget, som han egentlig kan og vil, da jeg synes han er tynd. Jeg har aldrig stået med den problematik før. Han har synlige ribben og mangler sådan lidt huld mellem forbenene, hals og overlinie. Hen over krydset og over hoftebenene, er han dog fin, pelsen er fin og blank, men tyk og lang. Han har tynd afføring/kokkasse-mave. Jeg har afprøvet forskellige tilskud og seniorfoder uden den store virkning. Så vi sidder lidt fast i denne problematik. Vi har selvfølgelig fat i de forskellige fagfolk, men løsningen er ikke sådan ligefor. Han fungerer ret godt i flokken nu. Han har en sund respekt for Sedoj, og har styr på Silver. Vigtigst af alt, så står han inde i løsdriften med de andre og hygger sig.  Mit nytårsfortsæt med Super er, at prøve at få styr på hans mave og få ham i bedre huld, og lidt mere træning med ham, bare fordi han elsker det.

Mit nytårsfortsæt for Stald Hestehygge – altså løsdriften og foldene er, at det hele skal optimeres. Jeg skal have sået græs på foldene, så der er lidt mere til dem, og ukrudt får sværere betingelser. Der skal også gødes. Sommerfolden skal jeg have styr på tideligt, så alt hegn mv. er optimeret og ren for brombærkrat og træer. Det samme gør sig egentlig gældende for vinterfolden. Hegn og pæle skal der helt styr på i år, fordi jeg ved, at jeg har nogle knækkede pæle, og noget af hegnet er lidt slidt, så det ikke trækker strømmen 100% godt.

Løsdriften skal gøres grundigt rent i år, og behandles med træolie. Der er nogle ting, der skal udskiftes eller laves smartere.

Jeg kunne godt tænke mig, at få lavet eller købt nogle agilityting til træningen, så vi kan arbejde mere varieret fra jorden. Det kunne være sjovt at udfordre os alle sammen lidt mere på den måde.

Sidst med ikke mindst, så skal der styr på en bedre opbevaring af halm og wrap. Selv om min halm står på paller, døjer jeg med, at de bliver våde nede fra, så jeg har måtte smide en del ud i år.

Nu må vi så se, hvad tiden og økonomien siger til det i år. Forhåbentlig er der tid og råd til at lave det hele, og hvis ikke, så må der prioriteres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *